F-22 Raptor – uuden sukupolven ilmaherruushävittäjä


F-22 Raptor on vuonna 2005 käyttöönotettu Yhdysvaltain ilmavoimien hävittäjä, jonka valmistajina ja kehittäjinä ovat toimineet yhteistyössä Lockheed Martin Aeronautics ja Boeing Integrated Defense Systems. F-22 Raptor on kaikkien aikojen kallein suunniteltu hävittäjäkone, joka suunniteltiin alun perin ilmaherruushävittäjäksi korvaamaan Yhdysvaltain ilmavoimien nykyinen ilmaherruushävittäjä F-15 Eagle.

Kone on yksipaikkainen ja varustettu kahdella jälkipolttoisella suihkuvirtausta käyttävällä Pratt & Whitney F119-PW-100 -moottorilla. Aseistuksena F-22 Raptorissa on yksi kuusipiippuinen 20 mm M61A2 Vulcan Gatling -konetykki, jossa on 480 ammusta. Koneen aseistus kuljetetaan tutkaheijastumien ehkäisemiseksi rungon sisäpuolella. Konetykin lisäksi rungossa on molemmin puolin kotelot lyhyen matkan AIM-9 Sidewinder -ohjuksille ja suurempi tila AIM-120 AMRAAM -ohjuksille ja JDAM-pommeille.

Maailman kalleimman kehitystyön hävittäjä

F-22 Raptorin kehittäminen on ollut valtavan suuri projekti, joka on vaatinut lähes sadantuhannen työntekijän panoksen jokaisella kehitystyön tasolla usean Yhdysvaltain osavaltion alueella. Erään laskelman mukaan projektin lopulliset kustannukset ovat noin 67 miljardia dollaria, josta yhden lentokoneen kustannukseksi tulee noin 339 miljoonaa dollaria. Yhdysvaltain ilmavoimat halusivat valmistaa alun perin 750 hävittäjää, mutta he ostivat koneita loppujen lopuksi ainoastaan 187 kappaletta. Hävittäjän eliniäksi odotetaan 30 vuotta, mikä vastaa 8 000 lentotuntia. Kehitysohjelma sisältää rahoituksen tuleville päivityksille ja parannuksille.

F-22 Raptor -hävittäjän suunnittelussa ja rakentamisessa ovat olleet yhteistyössä mukana Lockheed Martin ja Boeing. Hävittäjä saatiin palveluskäyttöön Yhdysvaltain ilmavoimiin vuonna 2005, kun sen kehitystyö oli kestänyt jo lähes 20 vuotta. Pitkästä kehitysvaiheesta huolimatta kone on ansainnut nopeassa ajassa hyvän maineen sotilas- ja lentokonepiireissä ympäri maailman ylivoimaisen nopeutensa, ohjattavuutensa ja taisteluvalmiutensa ansiosta. Esimerkiksi Australian puolustusvoimien johtaja Angus Houston on kehunut F-22 Raptoria kaikkien aikojen parhaaksi koskaan rakennetuksi hävittäjäksi. Myös Yhdysvaltain ilmavoimat ovat kehuneet konetta sanoen, että kyseessä on maailman paras monikäyttöinen hävittäjä, joka on kriittisessä asemassa Yhdysvaltain taktisessa ilmaherruudessa.

Kaikkien aikojen paras

Nopeutensa, ketteryytensä, tarkan aseistuksensa ja häiveominaisuuksiensa ansiosta viidennen sukupolven yksipaikkaista taktista F-22 Raptor -hävittäjää on nimitetty monessa yhteydessä kaikkien aikojen parhaaksi hävittäjäksi. F-22 Raptor, joka kantaa mukanaan mittavaa raskasta aseistusta, pystyy liikkumaan poikkeuksellisen akrobaattisesti ja kykenee lentämään yhtämittaisesti pitkiä matkoja yliääninopeuksilla ilman jälkipolttoa. Hävittäjää valmistavan Lockheed Martinin mukaan F-22 Raptor määrittelee ilmaherruuden uudelleen.

Viidennen sukupolven F-22:n ainutkertainen yhdistelmä häiveominaisuuksia, nopeutta, ketteryyttä ja tilanteen mukaista tietoutta yhdistettynä tappavaan pitkän kantaman ilma- ja maataisteluaseistukseen tekee siitä valmistajan mukaan maailman parhaan ilmaherruushävittäjän.

F-22 Raptor -hävittäjä on kehitetty yksinomaan Yhdysvaltain ilmavoimien käyttöä varten, ja koneen vientimyynti ulkomaille on kielletty Yhdysvaltojen liittovaltiolaissa, minkä lisäksi suuri osa hävittäjän teknologiasta ja ominaisuuksista on salaista tietoa. Yhdysvaltojen sotilasliittolaiset, kuten Kanada ja Australia ostavat Yhdysvalloista F-35 Joint Strike Fighter -koneita, jotka sisältävät osittain samaa teknologiaa ja osia kuin F-22 Raptor, mutta kone ei ole kuitenkaan yhtä nopea, ketterä tai kehittynyt kuin F-22 Raptor. Tässä suhteessa F-22 Raptor on hävittäjänä ylivertainen.

Ylivoimaiset ominaisuudet

F-22 Raptor erottuu muista hävittäjistä sen verrattomien ominaisuuksien yhdistelmän vuoksi. F-22 Raptor kykenee saavuttamaan yli 2,0 Machin nopeuden jälkipolton kanssa ja 1,72 Machia ilman jälkipolttoa, se on poikkeuksellisen ketterä moottoreiden suihkuvirtauksen suuntauksen ansiosta, minkä ansiosta hävittäjä kykenee poikkeuksellisiin ilmataisteluliikkeisiin, kuten Pugachevin Cobra ja Kulbit. Hävittäjä käyttää häiveteknologiaa ja kantaa asekuormaa rungon sisällä häiveominaisuuksien parantamiseksi. F-22 Raptorin omaa AN/APG-77 AESA -tutkaa pidetään vastaavasti parhaana käytössä olevana hävittäjätutkana. Raptoria pidetään myös lento-ominaisuuksiltaan kaikkien aikojen parhaana koneena. Kun nämä kaikki ominaisuudet yhdistetään, ne tekevät F-22 Raptorista kokonaisuudessaan poikkeuksellisen hävittäjän.