Ilmailun uranuurtaja Amelia Earhart


Amelia Earhart oli yhdysvaltalainen lentäjä, joka rikkoi useita lentämiseen liittyviä ennätyksiä ja edisti naisten asemaa lentämisessä. Hänestä tuli ensimmäinen nainen, joka teki yksinlennon Atlantin valtameren yli, sekä ensimmäinen henkilö, joka lensi yksin Havaijilta Yhdysvaltojen mantereelle. Yrittäessään maailmanympärilentoa heinäkuussa 1937 Earhart katosi Tyynellä valtamerellä. Hänen koneensa hylkyä ei ole koskaan löytynyt ja hänet on julistettu virallisesti kadonneeksi merellä. Hänen katoamisensa on jäänyt yhdeksi suurimmista ratkaisemattomista arvoituksista 1900-luvulla.

Varhaiset vaiheet

Amelia Mary Earhart syntyi Atchisonissa Yhdysvalloissa Kansasin osavaltiossa 24. heinäkuuta 1897. Jo nuorena hän haastoi perinteiset sukupuoliroolit muun muassa kiipeilemällä puissa, ampumalla rottia kiväärillä, pelaamalla koripalloa, osallistumalla autonkorjauskurssille ja opiskelemalla lyhyen aikaa yliopistossa. Ensimmäisen maailmansodan aikaan Earhart toimi punaisen ristin sairaanhoitajana Kanadan Torontossa. Hän vietti paljon aikaa seuraamalla kuninkaallisten lentovoimien harjoittelua paikallisella lentokentällä Torontossa. Sodan jälkeen Earhart palasi Yhdysvaltoihin, jossa hän kirjautui Columbian yliopistoon New Yorkissa opiskelemaan lääketiedettä. Lentokoneen kyytiin hän pääsi ensimmäistä kertaa joulukuussa 1920 Kaliforniassa. Pilottina toimi kuuluisa ensimmäisen maailmansodan aikainen lentäjä Frank Hawks, ja Earhart oli myyty loppuiäkseen. Tammikuussa 1921 Earhart aloitti lentotunnit, joiden kouluttajana toimi naislentäjä Neta Snook. Saadakseen rahaa lentotunteihin Earhart työskenteli Los Angelesin puhelinyhtiöllä. Myöhemmin samana vuonna hän osti ensimmäisen lentokoneensa, käytetyn Kinner Airsterin, jota hän nimitti kanarialinnuksi sen keltaisen värin vuoksi. Earhart suoritti lentolupakirjansa joulukuussa 1921 ja osallistui ensimmäiseen lentonäytökseensä Sierra Airdromella Kalifornian Pasadenassa.

Earhartin tekemät ennätykset ilmailun parissa

Lyhyen uransa aikana Earhart ehti tehdä useita ennätyksiä. Ensimmäisen ennätyksensä hän teki vuonna 1922, kun hänestä tuli ensimmäinen nainen, joka lensi yksin yli 14 000 jalan korkeudessa. Kymmenen vuotta myöhemmin hänestä tuli ensimmäinen Atlantin yli yksin lentänyt nainen ja toinen ihminen koskaan Charles Lindberghin jälkeen. Hän lähti liikkeelle Kanadan Newfoundlandista 20. toukokuuta 1932 punaisella Lockheed Vega 5B -koneella tarkoituksenaan lentää Pariisiin. Hän laskeutui kuitenkin sääolosuhteiden ja teknisten ongelmien vuoksi vuorokautta myöhemmin pellolle lähellä Londonderryä Irlannissa. Palattuaan Yhdysvaltoihin hänet palkittiin kongressin kunniamerkillä. Hän sai myös useita muita kunnianosoituksia, kuten esimerkiksi Ranskan Kunnialegioonan ritarimerkin ja Yhdysvaltain presidentin myöntämän National Geographic Societyn kultamitalin. Myöhemmin samana vuonna Earhart lensi ensimmäisenä naisena yhtäjaksoisen yksinlennon Yhdysvaltojen poikki. Hän aloitti Los Angelesista ja laskeutui 19 tuntia myöhemmin New Jerseyn Newarkiin. Hänestä tuli myös ensimmäinen henkilö, joka suoritti yksinlennon Honolulusta Havaijilta Yhdysvaltojen mantereelle Kalifornian Oaklandiin vuonna 1935.

Earhartin tekemät ennätykset ilmailun parissa

 

 

Vuoden 1937 lento maailman ympäri

Amelia Earhart nousi ilmaan 1. kesäkuuta 1937 Kalifornian Oaklandista tarkoituksenaan lentää itäkautta maailman ympäri. Kyseessä oli hänen toinen yrityksensä lentää ensimmäisenä henkilönä maapallon ympäri. Hän lensi kaksimoottorisella Lockheed 10E Electra -koneella navigaattorinaan Fred Noonan. Lentoreitti suuntautui Miamin kautta Etelä-Amerikkaan ja sieltä Atlanin yli Afrikkaan ja yhä Intiaan ja Kaakkois-Aasiaan. He saapuivat Uuteen-Guineaan 29. kesäkuuta lennettyään 22 000 mailia. Matkaa takaisin Oaklandiin oli 7 000 mailia. Earhart ja Noonan lähtivät kohti seuraavaa tankkauspistettään pienellä Howlandin saarella heinäkuun 2. päivä. Tämän jälkeen heitä ei enää koskaan nähty elossa. Radioyhteys lentokoneen ja Yhdysvaltojen rannikkovartioston Itasca-alukseen katkesi ja kone katosi reitiltä. Presidentti Franklin D. Roosevelt määräsi valtavat kaksiviikkoiset etsinnät lentäjien löytämiseksi, mutta heitä ei koskaan tavoitettu. Heinäkuun 19. vuonna 1937 heidät julistettiin kadonneiksi merellä. Heidän katoamisestaan on esitetty useita teorioita, mutta virallinen kanta Yhdysvaltojen hallitukselta on, että Earhart ja Noonan putosivat Tyyneen valtamereen lentokoneen polttoaineen loputtua.