Koronasäännöt lentokoneissa

Koronasäännöt lentokoneissa

Koronasäännöt lentokoneissa

Kuka olisi uskonut, miten paljon elämä muuttuu vuodessa, miten normaaleista asioista tulee epänormaaleja ja uusista säännöistä osa jokapäiväistä elämäämme. Pikkuhiljaa matkustelu ja lentäminen taas lisääntyvät ja on hyvä seurata sääntöjä ja niiden muuttumista, jos on haaveena taas päästä lentämään. Jokaisella maalla ja lentoyhtiöllä on korona sääntönsä, jotka saattavat vaihdella maasta toiseen. Kannattaa siis katsoa lentoyhtiöiden sivuja ja tarkistaa viime hetken mahdolliset muutokset. Joihinkin maihin lennettäessä tarvitaan negatiivinen testitulos jo lähtiessä, toisilla kentillä esim. Madeiralla tehdään testi kentällä kaikille, joilla ei ole negatiivista testitulosta valmiina. Monissa maissa halutaan myös tieto tulijoista eli matkailijoiden täytyy ennen lentoaan täyttää netin kautta lomakkeita koronaa koskien.

Ennen matkaa

Korona on muuttanut myös lentojen varaamista eli nyt ei tehdä viime hetken päätöksiä vaan lennot ostetaan ajoissa, jotta ehditään huolehtia, että kaikki tarpeellinen (lomakkeet, koronatestit, ym) ovat valmiina lentopäivänä. Lentoyhtiöt ovat muuttaneet lentolippuja joustavammaksi eli päivämäärää voi siirtää tai lennon perua ilman lisäkustannuksia, jos korona tilanne lähtö- tai kohdemaassa muuttuu. Jokainen matkustaja on itse vastuussa matkustusrajoitusten ja -sääntöjen selvittämisestä sekä lähtömaata että kohdemaata koskien. Kotimaan lennoista ja vaihtolennoista on omat säännöksensä. Rajaviranomaiset Suomessa tarkistavat eri maiden tilanteet kahden viikon välein, mutta joissakin maissa säännöt vaihtuvat jopa viikon välein eli tilannetta pitää seurata kaiken aikaa. Kohdemaissa tarvitaan yleensä lääkärintodistus negatiivisesta koronavirus testistä, joka pitää olla käännettynä englanniksi, ranskaksi, saksaksi tai muuksi kohdemaassa ymmärrettäväksi kieleksi tai esim. PCR-, Lamp, Antigeeni-testit, jotka otettu alle 76 h ennen matkaa. Ajankohtaiset kohdemaan tiedot on hyvä tarkistaa kohdemaan ja lentoyhtiön sivuilta! Mahdolliset lomakkeet koskien kohdemaan testauksia on lähetettävä ajoissa. Jos olet saanut jo rokotteen ja sinulla on siitä todistus ei tarvita yleensä enää testejä, mutta huomioithan, että kaikissa maissa ei hyväksytä kaikkia rokotteita.

Ennen matkaa

Matkalla

Kaikkialla maailmassa on nyt maskin käyttö kentillä ja lentokoneissa pakollista.  Matkailijoiden turvallisuutta pidetään yllä turvaväleillä ja mahdollisimman vähillä ihmiskontakteilla eli lähtöselvitykset ja koneeseen meno hoidetaan itse. Myös käsienpesu mahdollisimman usein ja käsidesi ovat tärkeitä ja niistä muistutetaan lentoyhtiön sivuilla ympäri maailmaa. Koneessa henkilökunnalla ja matkustajilla on periaatteessa maskit päällä siitä hetkestä asti kuin mennään koneeseen. Koneen täyttö, ainakin Finnairilla, aloitetaan koneen takaosasta ja matkustajien tulee välttää turhaa liikkumista tai nousemista koneessa. Jopa maskisäännöt kannattaa tarkistaa myös kohdemaassa. Yleisohje on, että maskin pitää peittää sekä nenä että suu. Finnairilla hyväksytään kankaiset tai standardi maskit, mutta ei esim. huivia kasvojen suojana. Myöskään visiirejä tai venttiilejä ei saa olla maskeissa. Alle 7-vuotiaan ei tarvitse käyttää maskia koneessa. Jos matkustaja ei voi käyttää maskia, tarvitaan lääkärintodistus.

Ruokailun ajaksi maskit tietysti saa ottaa pois, mutta muuten käytännössä ollaan maskit päällä koko lennon ajan. Vielä viime keväänä koneessa istuttiin ilman ruokaa ja juomaakin oli hankala saada, mutta nyt taas ruokailuja järjestetään. Kannattaa tarkistaa onko koneessa mahdollisuus varata valmista annosta etukäteen. Yleensä valinnanvaraa ruokailuun on vähemmän kuin ennen ja koneessa ei ole tarjolla tällä hetkellä pientä purtavaa, koska henkilökunnan ei haluta liikkuvan koneessa turhaan.

Jos koneessa on vapaita paikkoja matkustajat pyritään laittamaan istumaan mahdollisimman kauaksi toisistaan. Tietenkin perheet ja muut yhdessä matkustavat voivat istua vierekkäin. Jotkut lentoyhtiöt ovat muuttaneet matkalaukku käytäntöään eli esim. Priority-luokassa voi ottaa matkustamaan useamman käsimatkatavaran. Sellaisten käsimatkatavaroiden, joita käytetään lennon aikana, toivotaan mahtuvan tuolin alle, jotta vältetään turhaa nousemista koneessa. Tietysti WC-tilojen käyttö on luvallista mutta sinnekään ei jonoteta vaan odotellaan vuoroa omalla paikalla.

Related Post

Eurofighter TyphoonEurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon on Leonardon (aiemmin Alenia Aermacchi), Airbusin ja BAE Systemsin muodostaman konsortion valmistama kaksimoottorinen canard-delta-siipinen monikäyttöhävittäjä, joka suunniteltiin alun perin ilmaherruushävittäjäksi.

Charles LindberghCharles Lindbergh

Charles Lindbergh on epäilemättä maailman kautta aikojen tunnetuin lentäjä. Hän lensi ensimmäisenä lentäjänä yksinlennon Atlantin yli Spirit of St. Louis koneellaan vuonna 1927. Kuuluisa lentäjä kirjoitti myöhemmin myös useita menestyskirjoja