Lentokentän turvatarkastukset


Kukapa meistä ei joskus haaveilisi pienestä tai isommastakin irtiotosta arjesta, ja mikä sen mukavampaa kuin matkustaa lentäen johonkin lomakohteeseen. Tai sitten haluamme mennä tervehtimään ystäviä, sukulaisia, ihan viikonloppulomalle kulttuurikohteeseen, tai työmme edellyttää matkustamista lentäen.Oli miten oli, lentomatkustaminen on turvallisimpia matkustusmuotoja nykypäivänä, eikä vähiten sen vuoksi että jo lentoasemalla on turvatarkastuksia – meidän kaikkien hyödyksi. Ymmärrämme varmasti myös sen, miksi tarkastukset ovat tiukentuneet ja laajentuneet erityisesti vuoden 2011 Yhdysvaltojen terrori-iskujen jälkeen. Joskus saattaa kuitenkin turhauttaa ja hermostuttaa ehkä pitkäkin jonottelu ja odottelu lentokentällä. Onko jotain mitä itse voit tehdä, jotta kaikki sujuisi mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti? Kyllä on.

Matkatavaroiden tarkistus kotona

Kannattaa hyvissä ajoin ennen lentoasemalle saapumista selvittää, mitä tavaroita ja aineita voi pakata käsimatkatavaroihin, mitkä pitää pakata ruumaan meneviin matkatavaroihin, ja mitä ei saa ollenkaan ottaa mukaan lennolle. Traficom vastaa Suomessa turvatarkastusmääräyksistä, joten voit aina hakea heidän nettisivuiltaan tietoa. Pakkaathan joka tapauksessa varmasti hyvissä ajoin, joten kun kaikki on etukäteen hoidettu, voit ottaa matkaan lähdön rennosti eikä tarvitse miettiä unohtuiko jotakin kotiin tai menikö jotain väärään laukkuun. Monesti auttaa se että tekee yksityiskohtaisen listan kaikesta siitä mitä aiot ottaa matkalle mukaan, siitä on sitten helppo ruksia asioita sitä mukaa kun niitä pakkaat – ja samalla voi tarkistaa että oikeat tavarat menevät ruumaan menevään laukkuun, ja oikeat käsimatkatavaroihin. Tämä helpottaa jo paljon turvatarkastuksen läpi menemistä lennolle lähtiessä.

Lentoasemalla

Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä on tehty monia uudistuksia, jotka jo sinänsä helpottavat ja nopeuttavat tarkastuksia, kuten henkilöskannerien käyttöönotto. Tietenkin lentoyhtiöt ja lentoasemat haluavat sekä äärimmäisen loppuun asti tarkistettua turvallisuutta kaikkeen lentomatkustamiseen, mutta myös sitä että tarkastukset voidaan tehdä mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti, sehän on kaikkien osapuolien etu.

Helsinki-Vantaan lentokentällä

Myös jo lentoasemalla ollessasi voit valmistautua turvatarkastukseen etukäteen. Jo lähtöselvityksessä luovutetaan ruumaan menevät matkatavarat, jotta ne voidaan tarkastaa. Seuraavaksi lähtöselvityksen jälkeen, ennen porttialueelle menoa, tehdään turvatarkastus matkustajille ja käsimatkatavaroille. Siinä vaiheessa on jo hyvä tehdä joitakin valmisteluja. Laita esimerkiksi puhelimet, kolikot ja avaimet laukkuusi, jotteivat ne aiheuta turhia hälytyksiä, samaten kellot ja isot metallikorut. Jos unohdat laukkuun esimerkiksi nesteitä tai vaikkapa vauvanruokia, joudut lisätarkastukseen, joten poista ne sieltä hyvissä ajoin.Entä jos kaikesta huolimatta käsimatkatavaroihin on tullut mukaan esineitä tai aineita, joita siellä ei saisi olla? Jos aikaa ei ole tarpeeksi ennen lennon lähtöä, sinun tulee luovuttaa ne hävittämistä varten. Jos taas aikaa on riittävästi, voit palata turvatarkastuksesta ja vaihtoehtoisesti vaikka jättää kielletyn tavaran saattajallesi, viedä sen takaisin autoon, tai jättää sen lentoaseman maksulliseen säilytykseen. Jos tavara on sellainen, että se voidaan kuljettaa ruumassa, ja haluat sen matkalle mukaan, voit mennä uudelleen lähtöselvitykseen ja jättää käsimatkatavarat kuljetettavaksi ruumassa. Jos taas ruumaan meneviin matkatavaroihin on eksynyt kiellettyjä tavaroita, ne poistetaan ja jätetään tilalle ohjeet siitä, mitä pitää aikanaan tehdä. Tavaroita säilytetään muutama viikko, ja ne voi hakea myöhemmin säilytyspisteestä.Kun huolehdit omalta osaltasi etukäteisvalmisteluista, turvatarkastus tulee sujumaan kohdallasi joustavasti ja nopeasti. Joka tapauksessa aimo annos kärsivällisyyttä tarvitaan, kanssamatkustajia kun varmasti riittää jokaiselle lennolle. Kannattaa muistaa, että turvallisuus on kuitenkin a ja o kaikessa matkustamisessa – jos joudutkin hieman odottelemaan, on se loppupeleissä kuitenkin sen arvoista. Kun sitten turvatarkastuksesta päästy eteenpäin, on aika ottaa rennosti ja nauttia tulevasta matkasta jo odotustiloissa, vaikkapa kahvikupillisen ja hyvän luettavan äärellä. Samalla voi katsella lentoon lähteviä ja laskeutuvia koneita, ja unelmoida etukäteen omista matkakokemuksista. Mukavaa ja turvallista matkaa!