Lentokokemuksesta mukavampi etukäteen suunnittelemalla

Lentokokemuksesta mukavampi etukäteen suunnittelemalla

Lentäminen on turvallinen ja runsaasti käytetty matkustamismuoto, mutta se voi aiheuttaa silti stressiä kokemattomalle matkustajalle. Eräs yleisimmistä lentämiseen liittyvistä ongelmista on lentopelko. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 30 prosenttia ihmisistä kärsii lentämiseen ja lentokoneisiin liittyvästä lentopelosta, ja noin 8 prosentilla väestöstä lentopelko on niin vaikuttava tekijä, että he eivät suostu lainkaan matkustamaan lentokoneella. Lentäminen voi olla kuitenkin stressaavaa myös monella muullakin tavalla jopa silloin, kun taivas on kaikkien tyynimmillään.

Lentoihin liittyy aina riski mahdollisista peruutuksista ja viivästyksistä. Turvatarkastusten jonot ja yksityisyyden puute aiheuttavat joillekin inhonväristyksiä, lentokoneen ahtaat penkit ja toimettomuus lennolla yhdistettynä mielikuvaan lentokoneruoasta voivat olla kauhun asia jollekin muulle, ja pitkien matkojen ja aikavyöhykkeiden ylittämisen tuoma jet lagista johtuva unettomuus voi aiheuttaa monille ikävän alun loma- tai työmatkalle. Voit kuitenkin helpottaa ja parantaa lentokokemustasi miettimällä ja suunnittelemalla asioita jo etukäteen niin, ettei verenpaineesi tarvitse nousta lentokentällä, vaan voit nauttia miellyttävästä matkasta ja saapua kohteeseesi virkistäytyneenä ja valmiina.

Suunnittele ja varaa lentosi ajoissa

Mitä paremmin suunnittelet matkasi, sitä todennäköisemmin vältyt suurimmalta stressiltä lennon suhteen, vaikka odottamattomia mutkia saattaa tietenkin aina tulla vastaan. Mikäli mahdollista, liput kannattaa pyrkiä varaamaan tiistaille tai lauantaille. Nämä ovat keskimäärin sellaisia päiviä, jolloin koneissa on vähiten matkustajia ja lennot ovat sen vuoksi edullisempia. Perjantailennot nostavat sen sijaan hintoja keskimäärin 20 prosenttia.

Suunnittele ja varaa lentosi ajoissa

Paras lentojen varaamisaika riippuu myös kohteesta, tyypillisten työmatkalentojen hinnat eivät muutu kovin paljoa, ja ne voi varata jo kolme kuukautta etukäteen, kun taas lomakohteiden lennot ovat aluksi kalliita, tippuvat sen jälkeen ja nousevat jälleen korkealle juuri ennen lähtöä. Tällaiset lennot kannattaa varata noin kuukautta ennen lähtöä. Lentoja voi hakea kootusti esimerkiksi Supersaver– tai muista palveluista, jotka kokoavat ja vertailevat eri lentoyhtiöiden hintoja valitulle reitille haluamasi ajankohtana.

Valmistaudu matkaan

Lentojen lähtöselvitys alkaa 24 tuntia ennen lentoa. Tyypillisesti lähtöselvityksen voi tehdä netin kautta tai lentoyhtiön omalla sovelluksella. Varhaisessa lähtöselvityksen suorittamisessa on omat etunsa, kuten esimerkiksi mahdollisuus sopivan paikan varaamiseen, ellet ole varannut sitä jo tilatessasi lippua. Yleensä koneen etuosassa olevien turistiluokan istuinten edessä on hieman enemmän jalkatilaa kuin muualla, sama pätee usein varauloskäytävien kohdalla oleviin paikkoihin. Toisia miellyttää enemmän istua käytävän puolella, josta on helpompi nousta jaloittelemaan, kun taas jotkut haluavat istua mieluummin ikkunapaikalla.

Eräs tärkeä vaihe ennen lennolle lähtöä on tietenkin matkatavaroiden pakkaaminen. Matkan pituudesta ja kohteesta riippuen voit monesti selvitä pelkillä käsimatkatavaroilla, varsinkin jos lentolippuusi ei erikseen sisälly ruumaan laitettavia matkatavaroita, kannattaa harkita matkalla tarvittavien tavaroiden määrää. Viikonlopun työmatka eroaa tietenkin koko perheen kahden viikon etelänlomasta vaadittavien matkatavaroidenkin suhteen.

Käsimatkatavaroihin mahtuu usein yllättävänkin paljon tavaraa, mutta kannattaa myös huomioida tarkasti lentoyhtiöiden vaatimukset ja rajoitukset niiden suhteen. Lentoyhtiön sivuilta voit tarkastaa kiellettyjen tavaroiden lisäksi myös käsimatkatavaroille annetut kokorajoitukset, jotka vaihtelevat hieman lentoyhtiöiden välillä. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomioita nesteiden kuljettamiseen asetettuihin rajoituksiin. Esimerkiksi vesipulloa ei saa kuljettaa turvatarkastuksen läpi, mutta voit kuitenkin ostaa porttien luona olevista myymälöistä virvokkeita koneeseen vietäväksi.

Lennolla

Lennolla

Pitkät lennot saattavat tuntua tylsiltä, varsinkin jos et ole tottunut olemaan pitkiä aikoja toimettomana etkä ole osannut varautua tilanteeseen. Lentoajan voi kuitenkin käyttää hyödykseen tai ainakin saada kulumaan vaivattomammin, kun lentoon osaa varautua hieman etukäteen. Tärkeintä on pyrkiä löytämään mahdollisimman rento asento istuimessasi – miten mahdollista se sitten ahtaissa lentokonetiloissa onkaan. Pitkillä lennoilla kannattaa nousta ylös penkistä tunnin tai kahden välein noin viideksi minuutiksi ja liikkua hieman, ja myös istuessaan on suotavaa tehdä pieniä lihasharjotteita ja venytyksiä verenkierron ja mukavuuden parantamiseksi.

Lentokoneissa on perinteisesti ollut katosta kääntyviä näyttöjä, mutta ne ovat uudempien konemallien myötä poistumassa. Joillain lennoilla konemallista riippuen voidaan näyttää vielä elokuvia tai muuta viihdettä kattonäytöistä tai edessä olevan istuimen selkänojaan upotetusta näytöstä. Nykyään on kuitenkin suositeltavaa ottaa lennolle mukaan oma näyttölaite, oli se sitten matkapuhelin, tabletti tai vaikkapa kannettava tietokone. Myös kirjanlukulaite on hyvä valinta pitkälle lennolle, jolloin laitteen mukana kulkee useampia kirjoja kuin käsimatkatavaroissa mahtuisi muuten kuljettamaan.

Lentokoneissa on sallittu käyttää elektronisia laitteita, mutta ne on yleensä kytkettävä pois päältä nousun ja laskeutumisen ajaksi lentoliikennemääräysten vuoksi. Matkapuhelimet voi pitää lennon aikana lentokonetilassa, jolloin niiden kaikki radioverkot poistetaan käytöstä. Nykyään useat lentoyhtiöt tarjoavat kuitenkin lennoillaan maksullista tai ilmaista Wi-Fi-yhteyttä.

Saapuminen kohteeseen

Esimerkiksi halpalentoyhtiö Norwegian tarjoaa Euroopan lennoillaan ilmaisen Wi-Fi-yhteyden. Sen avulla voit käyttää Norwegianin viihdetarjontaa, lukea uutisia tai kuluttaa aikaasi muuten lennolla esimerkiksi pelaamalla pelejä Board Game Arenassa tai Pokerstarilla, tai kenties haluat testata piirustuskykyäsi koneälyä vastaan Googlen Quick, Draw! -palvelussa. Internetissä surffaaminen saa lennon tuntumaan joka tapauksessa varmasti lyhyemmältä.

Saapuminen kohteeseen

Kun lentosi on laskeutunut ja kone rullaa kohti terminaalia, avaa lentokentän nettisivu, jolta löydät kaikki kuljetusvaihtoehdot lentokentän ja kaupungin välillä. Vaihtoehtoisesti voit lähettää jo ennen lentoasi sähköpostia hotelliin tai muuhun majoituspaikkaan pyytääksesi heiltä opastusta lentokentältä pois pääsemiseen. Jos unohdit tehdä tämän jo lähtiessä, useimmilla lentokentillä on kuitenkin informaatiotiskejä, joilta nämä tiedot saa myös helposti paikan päällä.

Mikäli olet epäonninen ja matkatavarasi ovat kadonneet lennon aikana, muista ilmoittaa asiasta lentoyhtiölle ennen kuin poistut terminaalista. Kuvaile matkatavarasi mahdollisimman huolellisesti ja pidä varmuuden vuoksi valokuvaa laukuistasi mukana puhelimessasi. Suurin osa myöhästyneistä matkatavaroista kuitenkin löydetään ja palautetaan lentoyhtiön toimesta niiden omistajalle. Lentoyhtiöt voivat antaa esimerkiksi hygieniatuotepakkauksen tai ostosetelin välittömästi tarvittavien tuotteiden hankkimiseksi. Myös monet matkavakuutukset tarjoavat kompensaatiota kadonneista tai viivästyneistä matkatavaroista.