Matkatavararajoitukset lentokoneissa

Matkatavararajoitukset lentokoneissa

Turvallisuussyistä lentokoneissa on erilaisia rajoituksia ja jopa varsinaisia kieltojakin, joista yksi on matkatavararajoitukset. Koneisiin ei esimerkiksi saa tuoda ilman erillistä painavaa kirjallista lupaa räjähteitä tai herkästi syttyviä aineita, joita ovat muun muassa ilotulitteet, syövyttäviä aineita, painekaasuja ja myrkkyjä, joita ovat vaikkapa ihan perinteinen hyönteismyrkky tai rikkakasveille tarkoitetut myrkyt.

Nämä erilaiset rajoitukset ja suoranaiset kiellot suojaavat niin matkustajia kuin henkilökuntaakin, joten ne on otettava erityisen vakavasti. Erilaisia rajoituksia ja kieltoja on kuitenkin hirmuisesti, joten varsinkin kokematon matkustaja voi olla hieman ihmeissään, mitä koneeseen ylipäätään voi viedä? Tähän alas on koottu joitakin asioita käsimatkatavaroista ja ruumaan kuuluvista tavaroista, mutta joka lentoyhtiöillä on eri käytäntöjä ja rajoituksia, joten suositeltavaa on paneutua asiaan kunnolla ja selvittää aina kyseisen lentoyhtiön omat säännöt ja vinkit matkustajalle. Tämä estää ikävät yllätykset ja joilla pahimmassa tapauksessa voi olla kohtalokkaita seurauksia.

Käsimatkatavarat

Käsimatkatavaroihin ei kuulu erilaiset terävät esineet, joilla on mahdollista aiheuttaa vakavaa vahinkoa. Myös työkalut kuuluvat tähän samaan, eli kaikki työkalut, joilla voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa, eivät kuulu käsimatkatavaroihin. Aiemmin mainitut räjähteet ja syttyvät aineet ovat myös kiellettyjä. Matkustajalla voi kuitenkin olla mukana käsimatkatavaroissa yksi tulitikkuaski tai sytytin, mikäli ne ovat omaan käyttöön suunnattuja.

Nesteitä käsimatkatavaroihin saa ottaa rajoitetun määrän, eli yksittäinen pakkaus saa olla 100ml ja niiden kaikkien tulee mahtua 1 litran läpinäkyvään muovipussiin. Näihin nestemäisin aineisiin luetaan kaikki geelit, hammastahnat, alkoholijuomat, hajuvedet, partavaahdot ja muut koostumukseltaan samanlaiset tuotteet. Hyvänä ohjesääntönä voi pitää, että kaikki aineet, jotka ovat levitettävissä kuuluvat tähän samaan kategoriaan nesteiden kanssa.

Myös jauhemaisien aineiden tuonti on rajoitettu, poikkeuksena esimerkiksi lääkärin määräämät jauhemaiset aineet sekä äidinmaidonkorvikkeet. Käsimatkatavaroihin saa tuoda reseptilääkkeitä sekä vauvanruokia tai erityisruokavalion edellyttämiä ruokia. Myös paristot ja akut (powerbankit) tulee aina pakata käsimatkatavaroihin, sillä ruumassa niiden kuljettaminen on ehdottomasti kielletty. Myös erilaiset elektroniset laitteet, kuten puhelimet, kamerat, kannettavat tietokoneet ja tabletit pitää lähtökohtaisesti kuljettaa aina käsimatkatavaroissa.

Mikäli matkustajalla on tarve kävelyä helpottavaan apuvälineeseen, kuten esimerkiksi kävelykeppiin tai kyynärsauvoihin, voi ne yleensä ottaa mukaan käsimatkatavaroihin, joskin tässäkin kannattaa tarkistaa lentoyhtiön oma käytäntö. Käsimatkatavarat tulee lähtökohtaisesti säilyttää matkatavarahyllyssä, mutta esimerkiksi pienemmät tavarat kuten käsilaukku, ostoskassit tai kannettavan tietokoneen laukku sopivat edessä olevan istuimen alle. Käsimatkatavaroissa on myös lentoyhtiöistä riippuen erilaisia paino- ja kokorajoituksia, joten ne kannattaa ehdottomasti tarkista, mikäli ei halua laukkuaan ruumaan laitettavaksi.

A pile of luggage sitting on top of a suitcase

Description automatically generated
Käsimatkatavarat

Ruumaan laitettavat tavarat

Suuret tavarat kuuluvat pääsääntöisesti lentokoneen ruumaan. Näitä ovat esimerkiksi useat harrastusvälineet kuten kalastustarvikkeet, sukset, mailat, urheiluaseet ja suuret työkalut. Lasten kanssa matkustaessa lentoyhtiöillä on eri käytäntöjä esimerkiksi matkarattaiden kanssa, joten kannattaa selvittää kuuluvatko matkarattaat ruumaan, vai saako niitä mahdollisesti kuljettaa käsimatkatavaroissa. 100ml suuremmat nestemäärät, kuten esimerkiksi alkoholi, tulee aina pakata ruumaan menevään matkalaukkuun. Alkoholissa on kuitenkin myös lisää rajoituksia, joten esimerkiksi yli 70% alkoholia ei saa kuljettaa ollenkaan lentokoneissa! Nämä rajoitukset kannattaa siis tarkistaa aina lentoyhtiöltä.

Kaikki terävät esineet kuuluvat tietysti myös ruumaan, eli sakset, monitoimityökalut ja sukkapuikot tulee pakata aina ruumaan menevään matkalaukkuun. Vaikka erilaiset rajoitukset ja kiellot voivatkin vaikuttaa monen mielestä hieman hankalilta, ovat ne kuitenkin meidän jokaisen turvallisuuden vuoksi ehdottoman tärkeitä ja niiden noudattamatta jättäminen aiheuttaa ongelmia niin matkustajalle itselleen, kuin pahimmassa tapauksessa kaikille muillekin. Loppujen lopuksi nämä kaikki rajoitukset ja kiellot ovat aika simppeleitä, kunhan muistaa perehtyä niihin hieman ennen matkaa ja ehdottomasti lukaista läpi oman lentoyhtiön määräykset ja säännöt.