Pahimmat lentoyhtiöt maailmassa


Matkaa varatessa on hyvä pitää silmällä sitäkin, kenen lentokoneen kyytiin on lähtemässä. Ongelma ei ole kovin suuri, varsinkaan kotimaassa, mutta tarkkana kannattaa olla. Monilla lentoyhtiöillä saattaa olla paljon huonoa asiakaspalautetta löydettävissä netistä, mutta toiset ovat päätyneet jopa Euroopan komission mustalle listalle, josta löytää ne lentoyhtiöt, jotka ovat todellisia uhkia lentoturvallisuudelle. Osa listalla olevista yhtiöistä ja niiden toiminnasta on kokonaan kielletty EU:ssa ja osalla on taas vain rajoituksia. Vuonna 2018 julkaistulla listalla on 144 lentoyhtiötä, jotka sijaitsevat 17 eri maassa.

Varo näitä lentoyhtiöitä!

Mustalla listalla olevista yhtiöistä suurin osa on Aasiasta tai Afrikasta. Kuitenkin kaikki totaaliset lentokiellot EU:n alueella ovat lentoyhtiöille, jotka ovat kotoisin Afganistanista ja Sierra Leonesta. Suurin osa Indonesian lentoyhtiöistä on ollut aiemmin mustalla listalla, mutta huomattavien parannusten myötä ne poistettiin. Jos lentoturvallisuutta parannetaan merkittävästi voi siis yhtiö saada rajoitukset pois ja jatkaa toimintaa, ainakin ilman Euroopan komission kieltoa. Muut vuoden 2018 listalla olevat yhtiöt ovat kaikki olleet siellä edellisinä vuosina. Lentoyhtiöitä joiden toiminta on kokonaan kiellettyä EU:n alueella ovat siellä syystäkin ja moni ei varmasti tule yllätyksenä. Mustalle listalle on jopa laitettu kokonaisia maita, joista yksikään lentoyhtiö ei ole sallittu. Näitä maita ovat Nepal, Kongon tasavalta ja Kongon demokraattinen tasavalta, Afganistan, Eritrea, Libya, Kirgisia, Liberia, Djibouti, Päiväntasaajan Guinea, Sudan, São Tomé, Sambia, Sierra Leone ja Príncipe. Listassa on myös maita, joista vain muutamalla lentoyhtiölle on lupa toimia EU:n alueella. Angolasta kotoisin olevista yhtiöistä kaikki muut, paitsi TAAG Angola Airlines ovat kiellettyjä. Gabonista vain Afrijet ja SN2AG saavat toimia, muut sijaitsevat siis mustalla listalla.

ulkomaiset lentoyhtiöt

Vaikka kyseessä on vain EU:n alueella toimiva musta lista ja rajoitukset, kannattaa selvittää tietoa lentoyhtiöstä ennen matkaa. Varsinkin jos matkustaa EU:n ulkopuolella ja suunnitelmat yleensä on lyötynä lukkoon ennen matkaa. Moni asia, joita matkustaja ei välttämättä huomaa lennon aikana, on selvitetty ammattilaisten toimesta ja lista kannattaa käydä läpi, jos aihe ei ole tuttu. Asioita, jotka vaikuttavat Euroopan komission päätökseen ovat lentokentän fyysiset ominaisuudet ja infrastruktuuri, ilmaliikenteen hallitseminen sekä lennonjohtajien pätevyys kyseiseen työhön. Lentokoneiden rakenteiden ja järjestelmien toimivuus on tietysti myös yksi keskeisistä asioista, jotka takaavat turvallisuuden, niin matkustajille kuin muullekin lentoliikenteelle.

Arvostelut auttavat valitsemisessa

Arvostelut auttavat valitsemisessa

Äsken mainittiin lentoyhtiöitä, joita täytyy välttää turvallisuuden takia, mutta vaikka esimerkiksi Euroopan komission mielestä yhtiö olisi sopiva toimintaan, ei se silti tarkoita että se kannattaa valita. Lentoyhtiöistä löytää paljon tietoa netistä ja monien sivujen kautta myös arvosteluja muilta matkustajilta. Jokainen meistä haluaa, että lomamatka sujuu ongelmitta ja paras tapa siihen on kerätä tietoa ja tehdä päätökset niiden perusteella. Halvin ei aina ole se paras vaihtoehto, mutta kallein ei myöskään ole ainoa vaihtoehto. Palautetta lukiessa kannattaa tietysti myös muistaa, että kaikki kertomukset eivät ole totta ja netissä voi olla helppo keksiä hurjia tarinoita huonosta palvelusta. Pääasiassa kuitenkin voi olla luottavainen muiden matkustajien sanaan, he ovat samassa tilanteessa kuin muutkin, jotka haluavat löytää parhaan mahdollisen kokemuksen. Jos lomalle lähtö alkaa ikävästi huonon lentoyhtiön takia, ei loppuajasta voi nauttia niin kuin olisi toivonut. Lentoyhtiö voi olla myös sellainen asia, jota ei huomaakkaan tarkistaa. Kohde ja hotelli ovat tietysti tärkeimmät, mutta pahimmassa tapauksessa koko matka peruuntuu ja asioiden selvittelyyn meneekin hirveästi aikaa. Jotta kaikki menisi turvallisesti ja mukavasti, huomioi siis lentoyhtiö ennen lentojen ostoa.