Wrightin veljekset


Wrightin veljekset, eli Wilbur ja Orville Wright, olivat yhdysvaltalaisia keksijöitä ja lentämisen pioneereja. Vuonna 1903 Wrightin veljekset onnistuivat ensimmäisessä moottorikäyttöisessä, hallitussa ja ohjatussa lennossa lentokoneella. Kaksi vuotta myöhemmin he rakensivat ja lensivät ensimmäisellä täysin toimintakykyisellä lentokoneella.

Nuoruusvuodet

Kuuluisista veljeksistä vanhempi Wilbur Wright syntyi 16. huhtikuuta 1867 Yhdysvaltojen Indianan osavaltiossa lähellä Millvilleä. Hän oli yhteensä viisilapsisen perheen keskimmäinen lapsi. Orville Wright syntyi vuonna 19. elokuuta 1871, ja hänestä muodostui isoveljensä Wilburin leikkikaveri. Veljesten isä Milton Wright toimi piispana, ja heidän äitinsä nimi oli Susan Catherine Koerner. Milton Wright matkusti saarnatyönsä vuoksi säännöllisesti ja toi monesti lapsilleen tuliaisina pieniä leluja. Vuonna 1878 hän toi mukanaan pienen helikopterin pojilleen. Helikopteri oli tehty korkista, bambusta ja paperista, ja sen lapojen voimanlähteenä toimi kuminauha. Malli perustui ranskalaisen ilmailualan pioneerin Alphonse Pénaudin laatimiin suunnitelmiin. Tähän leluun ja sen mekaniikkaan lumoutuneet Wilbur ja Orville kehittivät myöhemmin itselleen koko elämän mittaisen rakkauden lentämiseen ja ilmailuun. Wilbur oli terävä ja oppivainen lapsi, joka menestyi loistavasti koulussa. Hän oli ulospäin suuntautunut henkilö ja aikoi jatkaa Yalen yliopistoon lukion jälkeen. Vuosien 1885 ja 1886 välisenä talvena hänen elämänsä suunta kuitenkin muuttui, kun hän loukkaantui pahasti jääkiekko-ottelussa, jossa toisen pelaajan maila osui hänen kasvoihinsa. Vaikka hänen vammansa parantuivat suurelta osin, onnettomuus syöksi Wilburin masennukseen. Hän ei saanut päättötodistusta, hylkäsi yliopistosuunnitelmansa ja vetäytyi perheensä kotiin. Wilbur vietti useita vuosia kotonaan lukien kirjoja perheensä kirjastossa ja auttaen kärsivää äitiään Susania, joka kuoli tuberkuloosiin vuonna 1889.

Lentokoneen kehittäminen

Wrightin veljekset työskentelivät jatkuvasti erilaisten mekaanisten projektien parissa ja seurasivat tarkasti tieteellistä tutkimusta. Erityisen läheltä he seurasivat saksalaisen ilmailualalla toimineen Otto Lilienthalin työtä. Kun Lilienthal kuoli purjeliito-onnettomuudessa, veljekset päättivät aloittaa omat kokeilunsa lentämisen parissa. He olivat päättäväisiä oman toimivan mallin rakentamisen suhteen ja suuntasivat vahvoista tuulista tunnetulle Kitty Hawkin alueelle Pohjois-Carolinassa. Wilbur ja Orville pohtivat oikeaa siipien suunnittelua lentämistä varten seuraamalla lintuja, jotka taivuttivat siipiään tasapainon ja hallitun lennon hakemiseksi, ja he yrittivät kopioida tätä luomalla ”kiertyväsiipisen” konseptin. Lisättyään malliin liikkuvan peräsimen veljekset ymmärsivät onnistuneensa suunnittelussaan. Joulukuun 17. päivä vuonna 1903 he suorittivat ensimmäisen vapaan ja hallitun lennon moottoroidulla ja ilmaa raskaammalla lentokoneella. Wilbur Wright lensi koneella 59 sekunnin ajan 852 jalan korkeudessa, mikä oli äärimmäisen poikkeuksellinen saavutus.

Lentokoneen kehittäminen

Kohti Eurooppaa

Veljekset huomasivat pian, että kaikki eivät arvostaneet heidän saavutustaan. Lehdistö ja monet ilmailualan asiantuntijat eivät olleet halukkaita uskomaan Wrightin veljesten väitteitä. Tämän johdosta Wilbur lähti vuonna 1908 Eurooppaan, jossa hän uskoi lentokoneiden menevän paremmin kaupaksi. Ranskassa Wilbur kohtasikin vastaanottavaisemman yleisön. Hän suoritti useita julkisia lentoja ja antoi kyytejä viranomaisille, toimittajille ja valtiomiehillä.

Vuonna 1909 myös Orville liittyi veljensä seuraan Eurooppaan yhdessä heidän nuoremman sisarensa Katharinen kanssa. Euroopassa Wrightin veljeksistä tuli suuria kuuluisuuksia, jotka saivat kutsuja kuninkaallisten ja valtionpäämiesten vieraiksi ja esiintyivät jatkuvasti lehtien sivuilla. Wrightin veljekset ryhtyivät myymään lentokoneitaan Euroopassa, ennen kuin he palasivat takaisin Yhdysvaltoihin vuonna 1909. Veljeksistä tuli varakkaita liikemiehiä, jotka toimittivat lentokoneita Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.